Kerstmis komt echt in zicht, eindelijk!
De Kerstmarkten zijn alweer even bezig, en brengen die heerlijke geur van gebrande amandelen, glühwein en wafels in de stad. Wat heb ik dat toch gemist!
Meestal kan ik helemaal niet kiezen tussen al het lekkers. Vroeger was ik een groot fan van poffertjes, pannenkoeken en dumplings. Daarna kwamen de braadworsten; Thüringer, Nürnberger, Bockworsten… Yum! Een volgend jaar waren het dan weer de traditionele specialiteiten zoals Käsespätzle die me bijbleven. Altijd weer wat nieuws dus.
Wat dit jaar mijn favoriete Kerstmarktsnack wordt? Geen idee, maar ik heb al wel een vermoeden…
Omdat ik zo verliefd ben op de typische Kerstmarktsfeer, met de heerlijke geur en kleurrijke verlichting, probeer ik deze ook elk jaar weer in huis te halen. Sinds enkele jaren is het dan ook de gewoonte om met de vrienden een Kerstmarkt at home te organiseren. Simpelweg een kleine Kerstmarkt thuis, zonder stress, zonder veel duw-en-trek werk. In plaats daarvan met de beste vrienden gezellig samen zijn, lekkere glühwein drinken, en snacks eten die niet moeten onderdoen voor deze van de echte Kerstmarkt. De glühwein wordt bij ons gemaakt door de gastheer en -vrouw, en de gasten brengen zelfgemaakte lekkernijen mee.
Vandaag (en morgen!) heb ik voor jullie ook een aantal Kerst lekkernijen meegebracht, waarmee je vast punten scoort bij familie en vrienden. We beginnen met kruidenwafels. Tijdens het bakken ruikt je keuken helemaal naar Lebkuchen en kaneel. Zalig! De wafels zien er dan ook nog eens leuk uit, op een klein stokje, waardoor je de andere hand vrij houdt voor glühwein. Wat kan je nog meer wensen? Morgen lees je hier trouwens hoe je zelf de beste glühwein maakt!
Wat knabbel jij het liefste op de Kerstmarkt?
Kruidenwafels
Voor het deeg:
- 3 eieren
- 125 gr zachte boter
- 50 gr suiker
- 1 pakje vanillesuiker
- 1 eetlepel honing
- 250 gr bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel lebkuchen (ook wel gingerbread genoemd) kruiden
- 1 mespunt gemalen kruidnagel
- 1/2 theelepel gemalen gember
- 1/2 theelepel appelsienschil
- 200 ml melk
Extra:
- poedersuiker
- wafelijzer (bij voorkeur met hartjesvormen…)
- boter voor het wafelijzer
- houten stokjes
Het eigeel van het eiwit scheiden, en het eiwit met een snuifje zout stijf kloppen.
Het eigeel samen met de boter, suiker, vanillesuiker en honing schuimig roeren.
Daarna de kruiden en het bakpoeder onder de bloem mengen, en de melk beetje bij beetje onder het deeg roeren. Tot slot ook het eiwit toevoegen. Het deeg 10 minuutjes laten rusten, wat je genoeg tijd geeft om het wafelijzer op te warmen en in te boteren.
Al wat je nu nog moet doen is de wafeltjes bakken, bestrooien met poedersuiker, en op de stokjes prikken!
Door Denise van Foodlovin
Psssst, wil je meer Kersttips zien? Volg ons dan op Bloglovin’!
Follow