Met Kerstmis maken we het graag nog eens een keertje gezellig met de familie. Het is dan ook voor 1 keertje toegestaan onze buikjes rond te eten zonder elke calorie te tellen, en het is hรฉt perfecte excuus om het huis nogmaals uit te dossen met de meest clichรฉ versiering die je maar kan vinden. Kerstmis moet en zal nu eenmaal een speciale dag worden. Bij ons thuis beginnen we begin december al met de voorbereidingen. En om als fulltime huismoeder toch een beetje pauze te hebben, gun ik mezelf graag af en toe een lekkere koffie met vanillesiroop. Dit jaar heb ik voor het eerst zelf vanillesiroop proberen te maken. Had ik geweten hoe gemakkelijk het eigenlijk is, had ik al veel eerderย de dure supermarktvariant links laten liggen!
Recept
Ik beloof het jullie, met slechts 3ย ingrediรซnten en 15 minuutjes van je kostbare tijd kan je zelf ook vanillesiroop maken. Hier vind je het recept!
Voor ongeveer 600 ml siroop heb je nodig:
400 gr suiker
400 ml warm water
2 vanillestokjes
Instructies
1. 50 gram suiker in een kookpot opwarmen op een middelwarm vuurtje totdat deze goudbruin gesmolten is. Zo gauw de suiker bruin is, blus je deze onmiddelijk met 400ml warm water. Verschiet niet, de suiker zal terug steenhard worden, maar wanneer je het geheel verder laat koken, zal de suiker weerย oplossen na een paar minuutjes. Uiteindelijk zou je een stroperige massa moeten krijgen.
2. Ondertussen haal je de zaadjes of merg uit de vanillestokjes, en voeg je deze samen met 350 gram suiker bij de kookpot uit stap 1. Goed roeren en laten koken op een klein vuurtje, tot het geheel stroperig wordt.
3. Doe de siroop in met warm water uitgespoelde flesjes en sluit deze goed af. Na 24 uur heeft de siroop een heerlijk vanille aroma. De flesjes kunnen tot 2 maanden bewaard worden in de koelkast.
Een beetje geschuimde warme melk, een dubbele Espresso en een scheutje vanillesiroop. Wat heb je nou nog meer nodig om van je pauze te kunnen genieten. De siroop kan trouwens ook gebruikt worden in thee of als zelfs in het deeg van koekjes.
Zelfgemaakte vanillesiroop maakt mijn welverdiende pauze net dat tikkeltje aangenamer, en voegt een beetje luxe toe aan de dagelijkse routine. Tijdens de donkere dagen voor Kerstmis en de Kerstcadeautjes is dat zeker meer dan welkom! Probeer het toch zelf ook een keertje. Je zal zien, het is werkelijk gemakkelijk!
Door Lou van Happy Serendipity
Mocht je nog wat leuke kerstcadeaus zoeken voor foodies: