De feestdagen beginnen bij mij steevast met een aantal kleine maar fijne rituelen. Mijn eerste glaasje glühwein, het eerste van vele zelfgebakken Kerstkoekjes, en een stukje Spaanse Turrón. Deze zie je vaak in de periode voor Kersmis verschijnen in de supermartkt, als een soort witte nougat met suiker, eiwit en amandelen.
Via een Spaanse blogvriendin kwam ik op het recept van Turrón de Chocolate. Ik was zo onder de indruk! Het is werkelijk gemakkelijk om te maken, smaakt super, en is een perfect adventscadeautje of Kerstcadeautje voor zoetebekken.
Wat heb je ervoor nodig?
- Een Turrón siliconenvorm van 28 cm x 13 cm x 3 cm (een alternatief is een cakevorm bekleed met plastic folie waarin de chocolade kan uitharden)
- 375 gram van je lievelingschocolade (ik gebruikte voor mijn Turrón witte chocolade en donkere chocolade met 40% cacao, beide van beste kwaliteit)
- 25 gram kokosvet
- Kruiden en extraatjes naar eigen voorkeur, zoals bijvoorbeeld
- Kruiden: Kaneel, tonkabonen, karamom, lebkuchen/gingerbread kruiden etc.
- Noten: Geroosterde amandelen, pijnboompitten, pistachenoten, walnoten, cashew noten etc.
- Andere: Speculaas crunch, cranberries, rozijnen, geraspte sinaasappelschil, chili, gedroogde berberis besjes etc
Voor mijn witte Turrón de Chocolate gebruikte ik geraspte tonkabonen, pistachenoten en cranberries. Voor de bruine Turrón de Chocolate speculaas crunch, karamom, geroosterde pijnboompitten en gedroogde berberis besjes.
Bereiding
Vul een middelgrote kookpot met water en breng het water aan de kook. Breek de chocolade in stukjes en doe deze samen met het kokosvet in een metalen schaal of kom (dewelke groter is als de kookpot). Zet de kookpot op een klein vuurtje, en plaats de schaal of kom er bovenop.
Laat de chocolade op een klein vuurtje smelten boven het kokende water. Let erop dat de chocolade niet te warm wordt, anders verliest deze haar mooie glans. Wanneer de chocolade en het kokosvet gesmolten zijn, roer je deze nogmaals goed door elkaar. Vervolgens doe je er al je extra ingrediënten bij. Kerstkruiden, fijn gehakte noten, zure drogen besjes etc.
Vul je siliconen vorm met de chocolademassa.
Laat de chocolade ongeveer een uurtje afkoelen op kamertemperatuur, en zet deze vervolgens nog een uurtje in de koelkast.
Haal de Turrón uit de vorm wanneer deze volledig hard is. Verpak de Turrón in boterhampapier en versier het geheel met leuke Kerstwensen en kleine Kerstballetjes. Vergeet ook zelf niet te proeven van je Turrón de Chocolate!
Door Christine van Trickytine
Wil je meer recepten ontvangen? Volg ons dan op Bloglovin’!
Follow