Donuts maken voor Moederdag
Jouw mama is uiteraard de allerliefste. Ben jij een echte keukenprinses en maak je graag de lekkerste desserts klaar? Probeer dan deze schattige mini donuts als snack voor Moederdag. Serveer ze bijvoorbeeld bij het Moederdag ontbijt, of als dessert voor na het diner. Met dit overheerlijke recept kun je 30 mini donuts maken. Daar wordt mama zeker blij van. Zeg maar dat ze haar dieet wel even kan vergeten ;-). Nu heb je alleen nog een leuk moederdag cadeautje nodig en de dag kan al helemaal niet meer stuk. Is jouw mama ook een keukenprinses? Dan is het natuurlijk 10x leuker als je de mini donuts samen kan maken. Echte moeder-dochter bonding time in de keuken.
Ingrediรซnten voor 30 kleurrijke mini donuts
Voor het donut deeg:
– 18 gram bakkersgist
– 25 cl melk
– 2 eieren
– 500 gram bloem
– 85 gram poedersuiker
– snufje zout
– citroenschil
– 55 gram boter
Voor de fondant:
– 300 gram poedersuiker
– 100 ml water
Bereiding:
1. Brokkel het gist in lauwe melk, en laat dit een paar minuutjes rusten.
2. Meng de bloem, de eieren, het zout, de suiker, de citroenschil en het mengsel van melk en gist samen in een keukenrobot op een lage snelheid voor ongeveer 2 minuten. Voeg de zachte boter toe en kneed verder tot het deeg niet meer aan de kanten kleeft.
3. Doe het deeg in een kom, dek het af, en laat het geheel 1 ร 2 uur rijzen. Het deeg zou in volume moeten verdubbelen.
4. Rol het deeg uit tot 1 cm dikte op een met bloem bestrooid werkblad, en snijd vervolgens rondjes uit het deeg met behulp van een koekjesvorm. Gebruik een kleine koekjesvorm om de gaatjes van de donuts uit te snijden.
5. Leg de donuts op een met bakpapier beklede bakplaat, dek het geheel af met een theedoek, en laat het geheel nogmaals 30 ร 40 minuten rijzen.
6. Warm olie op in een friteuse of een pan tot ongeveer 180ยฐC. De temperatuur is belangrijk! Wanneer de olie niet warm genoeg is, moeten de donuts langer in de olie blijven en kunnen ze verzadigd worden van de olie. Probeer dus een constante temperatuur van 175ยฐC-180ยฐC te hebben.
7. Dompel de donuts 2 per 2 onder in de olie, en frituur ze 1 ร 2 minuten langs beide kanten. Laat ze afdruipen op keukenpapier, en vervolgens verder afkoelen.
8. Bereid de fondant. Doe hiervoor de suiker en het water in een pan, en warm het geheel op tot 115ยฐC. Wanneer de gesmolten suiker op temperatuur is, dompel je de pan onder in een kom met koud water zodat het geheel niet verder kookt.
9. Giet de gesmolten suiker uit op een siliconen mat, en laat dit een aantal minuten afkoelen zodat de suiker niet meer aan je vingers blijft plakken. Strijk de suiker uit met behulp van een spatel om deze verder af te laten koelen, zodat deze kristaliseert en een witte kleur krijgt.
10. Blijf de gesmolten suiker uitstrijken tot deze niet meer transparant maar wit is. Kneed dit vervolgens verder met je hand totdat je een bol hebt. Als je niet meteen alle fondant nodig hebt, kun je de rest afdekken en in de koelkast bewaren. Opmerking! Om de fondant her te gebruiken, dien je deze terug op te warmen au bain-marie. Je kan tevens kleur of smaakstof toevoegen. Let er wel op dat de fondant dan erg snel terug stolt.
11. Dompel de donuts onder in de fondant, en bestrooi ze met kokosnootpoeder of andere decoratie. Laat ze tenslotte nog even afkoelen.
Love mini donuts
Tada, zo komen je mooie donuts er dan uit te zien. Je kunt ze zoals hier uiteraard nog bestrooien met hagelslag, roosjes of andere mooie eetbare decoratie. Ze zijn niet alleen heel schattig, maar natuurlijk ook super instagram worthy. Je bent meteen een echte foodie. Dus, vertel mama even hoe lief je haar vindt met deze schattige love donuts. Zoals we al zeiden is het uiteraard ook een leuke bezigheid voor Moederdag zelf. Lekker samen de keukenprinses uithangen. Daar kan natuurlijk ook een glaasje prosecco bij. Of een Gin Tonic. Wat je mama het lekkerste drankje vindt.