3 overheelijke koekjes recepten voor de feestdagen
Onze favoriete tijd van het jaar is ย Kerstmis, wanneer het hele gezin samen is voor de voorbereidingen van de feestdagen. Er zijn altijd dagen vol met dingen om te doen, vol verplichtingen, geschenken op het laatste moment, zakelijke diners en dit allemaal tegen de klok in. Het moment van decompressie is voor veel mensen het bakken van kerstkoekjes. Alle angsten blijven buiten de keuken en we houden ons gewoon bezig met het plezier om onze handen in het deeg te laten zakken. Het huis ruikt naar gember en kaneel en alles lijkt een meer menselijke dimensie terug te krijgen. Wil je het ook proberen?
Alberelli Recept voor zandkoekjes met cacao
240 g bloem 00
150g koude boter
15 g cacao
100 g poedersuiker
2 eierdooiers
ยฝ vanilleboon, alleen de zaden
1 snufje zout
Voor decoratie:
100g echte glazuur
gekleurde smarties van chocolade
poedersuiker
Instructies
Gooi de bloem en de cacao in een kom. Voeg de boter in kleine stukjes toe en begin met roeren totdat het een zandering mengsel vormt. Als je een mixer hebt, kun je het zeker gebruiken. Voeg de poedersuiker toe, de vanille zaadjes en als laatste de dooiers.
Kneed de ingrediรซnten totdat ze perfect gemengd zijn. Bedek het deeg met plastic folie en zet het minstens een paar uur in de koelkast, beter de hele nacht. Als je hiermee klaar bent, plaats je het deeg op een plat oppervlak en rol je het uit met een deegroller en bloem. (Gooi wat bloem op het werkoppervlak). Snijd nu het deeg met een koekjesvormer in de vorm van kerstboompjes. Leg de koekjes op een bord bedekt met bakpapier. Bak ongeveer 10 minuten in de oven op 170ยฐC. Laat de koekjes afkoelen. Pak het glazuur en maak drie kleine stippen in het midden van het koekje. Doe nu onmiddelijk de gekleurde smarties op de puntjes, en bestrooi het met poedersuiker.
Gingerbread recept in Italiaanse stijl
240 g bloem 00
150 g koude boter
10 g cacao
1/2 theelepel gember
1 theelepel kaneel
1/4 theelepel nootmuskaat
ยผ theelepel kruidnagel
100 g poedersuiker
2 eierdooiers
ยฝ vanilleboon, alleen de zaden
1 snufje zout
Voor decoratie:
100g echte glazuur
Instructies
Een Italiaanse versie van de populaire gingerbread man.
Gooi de bloem, cacao en kruiden in een kom. Voeg de boter in kleine stukjes toe en begin met roeren todat het een zanderig mengsel vormt. Als je een mixer hebt, kun je die uiteraard gebruiken. Voeg de poedersuiker toe, de vanille zaden en als laatste de ei dooiers.
Kneed de ingrediรซnten totdat ze perfect gemengd zijn. Bedek het deeg met plastic folie en zet het tenminste een paar uur in de koelkast. Beter de hele nacht. Als je hier klaar mee bent, plaats je het deeg op een plat oppervlak. Je rolt nu het deeg uit met de deegroller. Vergeet niet om eerst bloem op het werkoppervlak te strooien. Snijd het deeg met een koekjesmes in de vorm van een gingerbread mannetje en leg de koekjes op een bord bedekt met bakpapier. Bak ongeveer 10 minuten in de oven op 170ยฐC. Laat de koekjes afkoelen. Nu kan je ze versieren naar wens met het glazuur. Laat het minimaal 2 tot 3 uur drogen voordat je het eet.
Koekjes recept met gezouten boter
230 g licht gezouten boter
175 g poedersuiker
1 ei
425 g bloem
1 snufje zout
Instructies
Gooi de boter, suiker, het ei, de bloem en het snufje zout samen in een kom. Kneed het nu totdat het รฉรฉn stuk wordt. Leg het deeg voor een paar uur in de koelkast. Het liefst een hele nacht. Snij de koekjes nu in de gewenste vorm. Bak ongeveer 8-10 minuten in de oven op 170ยฐC. Laat de koekjes afkoelen.
Deze heerlijke recepten zijn gemaakt door Monica van Un Biscotto al Giorno.
Op zoek naar leuke cadeautjes voor de feestdagen?