Life is short eet Vegan koekjes!
Hmm, kerstkoekjes en ze zijn nog eens Vegan ook. Een kerstfeestje zonder heerlijke homemade koekjes is eigenlijk gewoon een saaie bijeenkomst. Bij kerstmis horen koekjes, en omdat we allemaal goed weten dat deze tijd toch ook wel vooral draait om lekker eten, hebben wij dit jaar gekozen voor vegan cookies. Waarom?ย Omdat het leuk is om gezonde en lekkere alternatieven te delen met jullie. Ze zijn even heerlijk als al de andere kerstkoekjes, enย ook nog eens geschikt voor iedereen! Niets gaat boven de geur van vers gebakken koekjes. Daarom hebben we de hulp ingeschakeld van Alessia Couvreur, die ons graag meeneemt in haar wereld van vegan en voeding, dit met haar heerlijk en vooral feestelijk recept.ย Ook heeft ze hulp gekregen van stagiaire Matti Herssens. Je kan haar vinden op Instagram als Alessiacuisine. Ook vind je haar op haar blogย www.dietiste-alessia.com Wij zijn alvast fan! Nu jullie nog, laat het bakplezier beginnen.
Smeuรฏge koekjes van rode biet voor kerstmis
Ingrediรซnten
-6 el haversmoutmeel (of havermout)
-1/2 el speculaaskruiden
-1/2 tl gemalen kardemom
-1 el kokosbloesemsuiker
-Snufje zout
-1/2 tl vanille-extract
-3 el rode bietenpuree
-1 el pindakaas
-1 el gesmolten kokosolie
-Chia eivervanger: 1 el chiazaad + 2,5 el warm water
-1/4 de tl baking soda + 1/4de appelazijn
-Enkele pure chocolade druppels
Bereiding
1. 2-3 uur op voorhand: maak de chiazaad-eivervanger door het chiazaad met het water te mengen. Laat een tijdje staan tot het een gel achtige structuur geworden is.
2. Verwarm de oven op 190ยฐC.
3. Indien je geen haversmoutmeel hebt kan je het zelf maken door havermout te mixen in een kleine keukenrobot.
4. Neem een gekookte rode biet en gebruik een blender, foodprocessor of staafmixer om deze te pureren.
5. Doe alle droge ingrediรซnten in een grote kom; havermoutmeel, kruiden, suiker en zout.
6. Voeg hier nu de vochtige ingrediรซnten aan toe: 3 el bietenpuree, het chia-ei, pindakaas, kokosolie en vanille-extract.
7. Voeg de baking soda en appelciderazijn bij elkaar zodat het begint te schuimen, voeg dit mengsel toe aan je deeg.
8. Kneed het deeg met je handen. Indien de massa uit elkaar valt kan je nog wat havermout toevoegen. Laat 20 minuten rusten.
9. Neem nu een bakplaat met (herbruikbaar) bakpapier en maak balletjes van het deeg, schik ze op het bakpapier en druk ze plat.
10. Leg enkele chocoladedruppels op ieder koekje (je kan ze door 2 snijden indien ze te groot zijn).
11. Plaats de bakplaat gedurende 10 minuten in de oven.
12. Laat de oven op een kier staan zodat ze rustig kunnen afkoelen. – Genieten maar!
ย
Hier nog enkele side notes
Je kan ook andere bloem of meel gebruiken. Ik gebruik graag havermout omdat deze veel vezels bevatten.
De kokosbloesemsuiker kan je ook vervangen door andere suiker in gelijke hoeveelheid.
Ben je allergisch aan pindaโs of geen fan van de smaak? Gebruik andere notenboter of tahin, of een extra eetlepel kokosolie.
Ik hoor jullie buikjes al grommen tot hier, tijd om aan de slag te gaan en de lekkerste vegan kerst koekjes te maken!
Foto’s & Recept: Alessia Couvreur