Onze keuze van de beste gerechten die naar de herfst ruiken
De herfst is het juiste seizoen om de oven en het fornuis aan te zetten en jezelf wat extra tijd te geven om lekkere recepten te koken. Het is een tijd van verandering. Het brengt ons zachtjes van het hete zomerseizoen naar de koude winter. Ons een natuurspektakel voorschotelend, met roodgekleurde bomen en de geur van pompoen, kastanjes en paddenstoelen in de lucht. Daarom dachten we dat het het juiste moment was om een paar geweldige herfstrecepten voor te stellen uit de Italiaanse keuken met natuurlijk echte seizoensproducten. Want wie houdt nu niet van de Italiaanse keuken?
Overzicht van recepten:
- Crostini met pompoen, cottage cheese en rucola
- Pizzette van pompoen en feta
- Tagliatelle met eekhoorntjesbrood
- Lasagne met pompoen en worst
- Room van aardappel en eekhoorntjesbrood
- Boscaiola eieren
Appetizers – lekker en gemakkelijk
Crostini met pompoen, cottage cheese en rucola
Wat je nodig hebt voor elke Crostini:
- 50 g pompoen (afgewogen reeds geschild en zonder zaden)
- 1 theelepel gehakte ui
- Zout, olie en kaneel
- Cottage cheese / roomkaas
- Rucola
- Een sneetje brood
Voorbereiding:
Snijd de pompoen in blokjes. Verhit de ui met een beetje olie en voeg de pompoen, zout en een snufje kaneel toe. Kook nu alles op een matig vuur tot het zo zacht is dat het met een vork uit elkaar valt. Verwarm het brood op een bakplaat en bestrijk het met de pompoen en de cottage cheese. Voeg tot slot een drupje olie en de rucola toe en serveer! Smullen maar.
Pizzette van pompoen en feta
Ingrediรซnten voor ongeveer 12 pizzettas:
- Eรฉn lange pompoen (butternut of hokkaido)
- 100 g Feta kaas
- Rozemarijn, olie en zout
- Veenbessen en pecannoten (indien gewenst)
Voorbereiding:
Was de pompoen, schil hem desgewenst (pompoen kan normaal met schil gegeten worden, maar alleen als hij niet behandeld is met bestrijdingsmiddelen), en snij hem in plakjes van ongeveer een centimeter hoog. Leg de plakjes op een met bakpapier beklede bakplaat en giet een emulsie van olie en zout over de plakjes (niet te veel).
Voeg de grof verkruimelde kaas en een paar rozemarijnnaaldjes toe en bak op 200ยฐC in een voorverwarmde statische oven gedurende ongeveer 20 minuten of tot ze lichtbruin zijn, waarbij je met de tanden van een vork controleert of de pompoen gaar en zacht is. Desgewenst kun je dit gerecht serveren met veenbessen en pecannoten.
Voorgerechten voor in de herfst – lekker en eenvoudig
Tagliatelle met eekhoorntjesbrood
Wat je nodig hebt voor 2 porties:
- 160 g Tagliatelle
- 250 g vers eekhoorntjesbrood
- Verse of gedroogde tijm
- Kleine sjalot
- Olie, zout en zwarte peper
Voorbereiding:
Maak de verse champignons schoon met een borsteltje en snijd ze in dunne plakjes. Snijd het sjalotje fijn en fruit het een paar minuten op laag vuur in een pan met een paar eetlepels olie en een handvol tijmblaadjes. Voeg de champignons toe en kook, nog steeds op een matig vuur, ongeveer tien minuten tot de champignons zacht zijn. Schakel uit en houd apart.
Kook nu het water met zout en kook de pasta beetgaar (al dente). Laat uitlekken en gooi het in de pan met de champignons, voeg kookwater toe tot een romig resultaat. Serveer met een takje verse tijm en bestrooi met geraspte of geschaafde kaas, als je dat lekker vindt.
Lasagne met pompoen en worst
Je hebt nodig (4-6 personen):
- 250 g verse lasagne bladen
- 400 g pompoen
- 3 worstjes
- 750 ml melk
- 90 g boter
- 75 g bloem
- 1 eetlepel gehakte ui
- 100 g gerookte spek
- 150 g in blokjes gesneden zoete scamorza kaas
- Een half glas wijn, nootmuskaat, zout, peper en parmezaanse kaas
Voorbereiding:
Was de pompoen, schil hem en snij hem in blokjes.
Smelt 15 g boter samen met de gesnipperde ui en het spek. Als de ui geslonken is, voeg dan de pompoen toe en bak deze aan alle kanten bruin. Voeg het zout toe en een half glas water en kook op zacht vuur tot de pompoen zacht is en het water verdampt is.
Verwarm de worst in een hete pan op matig vuur. Het vlees zal hierin zijn vet loslaten en bruin worden, keer het vaak. Als het wat kleur heeft gekregen, giet er dan de witte wijn bij en laat die verdampen. Zet het vuur uit en houd het warm.
Bereid de bรฉchamelsaus. Smelt de overgebleven 75 g boter in een steelpan en giet er, als die gesmolten is, in รฉรฉn keer 75 g bloem bij. Roer snel tot het een crรจme vormt en voeg dan al roerend de melk toe om klontjes te voorkomen. Breng op smaak met zout en peper, voeg een snufje geraspte nootmuskaat toe en kook het mengsel, onder voortdurend roeren met een garde, tot het indikt als een crรจme.
Doe een of twee eetlepels bรฉchamelsaus in een ovenschaal en verdeel die over de bodem.
Voeg een laag lasagne toe en bedek met meer bรฉchamelsaus. Voeg een paar lepels gekookte pompoen, gebruinde worst-pasta en een paar blokjes scamorza kaas toe en verdeel ze over het oppervlak. Herhaal de lasagne en ga zo door tot alle ingrediรซnten op zijn. Strooi geraspte Parmezaanse kaas over het oppervlak.
Bak de lasagne op 180ยฐC in een voorverwarmde, statische oven gedurende 30-40 minuten. Ze moeten licht gebruind zijn aan het oppervlak. Laat de lasagne rusten, een paar uur of nog beter bereid ze de dag ervoor en warm het dan opnieuw op in de oven, zo worden de smaken goed gemengd en is de smaak te gek.
Hoofdgerechten voor in de herfst – Herfst recepten die je moet maken
Room van aardappel en eekhoorntjesbrood
Voor 2 porties:
- 400 g aardappelen
- 20 g gedroogde eekhoorntjesbrood
- 500 ml groentebouillon
- Teentje knoflook
- Olie
- Rozemarijn, salie en laurier naar smaak
Voorbereiding:
Schil, was en snij de aardappelen in blokjes van ongeveer 1 cm. Week de paddenstoelen ongeveer 10 minuten in lauw water, zeef dan het water zonder het weg te gooien en meng het met de groentebouillon. Verhit in een pan een eetlepel olie en een teentje knoflook.
Bak de champignons een paar minuten, terwijl je ze vaak omdraait. Voeg de aardappelen toe, laat ze op smaak komen en overgiet ze dan met de bouillon. Voeg naar smaak een laurierblad, een takje rozemarijn en een paar blaadjes salie toe en pas het zout zo nodig aan. Kook op laag vuur ongeveer 30 minuten met het deksel op een kier. Als de aardappelen zacht zijn, alles mengen met een staafmixer.
Boscaiola eieren
Recept voor 2 personen:
- 4 eieren
- 350 g champignons (of andere paddenstoelen naar smaak)
- 250 ml tomatenpuree
- 1 theelepel tomatenpuree
- 1 teentje knoflook
- 1-2 blaadjes salie en laurier
- 1 eetlepel balsamicoazijn
- Olie, zout en peper
Voorbereiding:
Maak de verse champignons schoon met een borsteltje, spoel ze af en snijd ze in plakjes.
Doe twee eetlepels olie, een teentje knoflook, salie en laurier in een pan en sauteer, verwijder dan de knoflook en voeg de champignons toe.
Bak de paddenstoelen bruin en wacht tot ze hun vocht loslaten. Voeg daarna het zout, de passata, tomatenpuree en balsamicoazijn toe en kook, met het deksel op een kier met een houten lepel, 10-15 minuten, zodat het kookvocht zoveel mogelijk opdroogt.
Breng de champignons over in een ovenvaste stoofpan, verwijder het laurierblad en de salie, en voeg de eieren toe. Bestrooi met zout en peper en bak ongeveer 10-15 minuten op 200ยฐC, het eiwit moet stollen en de dooiers zacht blijven. Bak langer als je liever hebt dat de dooier steviger blijft.
Serveer met geroosterd brood.
Nog op zoek naar het juiste keukengereedschap voor je herfst creaties?
Als je, naast onze herfstrecepten, op zoek bent naar iets extra’s om je keuken op te leuken, dan hebben wij precies wat je zoekt! Veel originele keukenaccessoires die niet mogen ontbreken om deze smakelijke recepten te maken:
Dus, aan alle gepassioneerde koks: we hopen echt dat je geniet ๐๐ van onze selectie gerechten.
Een knuffel,
๐ Team radbag ๐
Heb je genoten van onze herfstrecepten post? Deel het dan met je vrienden op Pinterest!