Geweldige Italiaanse (kerst)voorgerechten
kersttijd … Een tijd van vreugde en samen zijn. Een tijd dat je huis volledig onder de kerstversiering hangt. Ik moet je waarschijnlijk niet vertellen dat er dan ook veel kerstcadeaus worden gegeven aan elkaar, en dan nog niet te vergeten de vele kerstdiners die vรณรณr de vakantie worden georganiseerd. Met andere woorden, je zult je zeker niet vervelen tijdens de kerstvakantie. En net daarover willen we het vandaag graag hebben, over de culinaire uitdaging die kerstdiners met zich meebrengen. Het is gemakkelijk om te zeggen; “ik nodig wat mensen uit, en ik maak iets klaar” maar dat โietsโ zijn in de meeste gevallen al zeker geen kerst voorgerechten, en dat vinden we enorm jammer. Daarom hebben we de Italiaanse goden opgeroepen, om ons te helpen met een heerlijk voorgerecht. Of misschien beter gezegd Italiaanse godin, namelijk: Monica Papagna van het blog unbiscottoalgiorno.
Eenvoudig antipasti gerecht: gevulde Danubio & druivenballetjes met geitenkaas en pistacheschilfers
Het vinden van het juiste voorgerecht voor het kerstdiner is niet zo eenvoudig. Er zijn mensen die van eenvoudige gerechten houden en mensen die liever iets verfijnder verkiezen. Moeilijk, klopt. Daarom hebben we de perfecte Middenweg! Met deze zeer eenvoudige gerechten kun je je gasten verrassen. Het eerste gerechtje dat je gasten zeker zullen smaken is de gevulde Danubio en dan een meer sober gerecht, maar zeker niet minder smakelijk, de druivenballetjes met pistacheschilfers. Zo, nu kun je er zeker van zijn dat je de smaakpapillen van je gasten tevreden zult stellen. Zelfs voor de schoonmoeder die altijd kritiek levert, zelfs zij zal het geweldig vinden. En nu de keuken in!
Het recept van de gevulde Danubio
Danubio is een typisch Italiaans gerecht, dat vaak wordt aangeboden tijdens speciale gelegenheden. Het bestaat uit kleine ronde brioches gevuld met groenten, vlees en kaas. Monica is aan de slag gegaan, en heeft een lekkere kerstversie van de brioche gemaakt. Ze heeft de brioche gevuld met sperziebonen, tomaten, gerookte kaas, spek, brie en olijven.
Ingrediรซnten:
Voor het deeg:
- 500 g Manitoba bloem(van het Italiaanse merk Molino Caputo)
- 25 g suiker
- 1 ei
- 10 g zout
- 60 ml extra vergine olijfolie
- 250 ml havermelk
- 12 g gist
Voor de eerste vulling:
- 200 g Scamorza (kaas)
- 100 g sperziebonen
- 40 g gedroogde tomaten
Voor de tweede vulling:
- 100 g spek
- 150 g brie
- 50 g (taggiasche) olijven
Voor dekking:
- 1 dooier
- 3 eetlepels havermelk
- Sesamzaadjes en maanzaad naar smaak
Hoe de gevulde Danubio (brioche) bereiden?
- Doe bloem, suiker, ei en zout in een planetaire mixer. Zet de mixer aan en laat de haak los. Giet de olie langzaam in de mixer, in een poging om het geabsorbeerd te krijgen voordat je meer giet. Smelt de gist in warme melk en giet het bij het mengsel. Kneed tot het deeg van de wanden van de mixer komt. Bedek het deeg met een schone doek en laat het 2 uur rijzen op kamertemperatuur.
- Voorbereiding van de vullingen. Gril de bonen ca. 10-15 minuten. Snijd de Scamorza kaas, gegrilde sperziebonen en de gedroogde tomaten voor de eerste vulling. Snijd voor de tweede vulling het spek, brie en Taggiasche olijven.
- Neem het deeg en maak enkele balletjes van ongeveer 40 g. Strooi een beetje bloem op je werkblad en begin het deegplat te rollen, plaats dan de vulling in het midden en sluit het deeg , zodat je uiteindelijk een ronde vorm (bol) krijgt. Ga door tot de ingrediรซnten op zijn. Vet nu je bakvorm (liefst van 22 cm) in (met boter). Schik de deegballen in een radiaal patroon en laat het nog 2 uur rijzen.
- Verwarm de oven voor tot 180ยฐ. Klop het ei samen met de havermelk in een kleine kom, en smeer dan het mengsel op de deegballen. Strooi het maanzaad en de sesamzaadjes ook op de deegballen. Bak nu ongeveer 40 minuten. Serveren als het nog warm is.
Het recept voor druiven met geitenkaas en pistache
Geloof mij dit recept is om van te smullen! De combinatie van druiven, geitenkaas en pistache is absoluut perfect, al klinkt het misschien niet zo njummy to our tummy. Maar ik kan je verzekeren dat het echt heerlijk is. En als je nog wat meer kleur wilt op je bord, kun je de gehakte pistachenoten afwisselen met amandelkorrels, hazelnoten of sesamzaadjes of zelfs zoete paprika.
Ingrediรซnten voor 30-40 gehaktballetjes:
- 200 g pitloze druiven
- 200 g geitenkaas
- 150 g pistachenoten (of amandelen, hazelnoten, sesamzaadjes of zoete paprika)
Hoe dit voorgerecht te bereiden:
- Was de druiven, en plaats ze dan in een kleine kom. Neem de geitenkaas en probeer met een vork de kaas plat (zacht) te krijgen met een vork. Hak de pistachenoten in een ondiepe schaal.
- Neem een druif, rol deze in de kaas om alle kanten te bedekken. Verspreid de gehakte pistachenoten op de met kaas bedekte druif. Plaats de druivenballen die klaar zijn in een grote schaal. Ga zo verder tot de ingrediรซnten op zijn.
- Je kunt de gehaktballetjes de dag ervoor klaarmaken en in de koelkast bewaren die is bedekt met transparante folie. Trek ze 20 minuten voor het opdienen eruit.
Keukenaccessoires voor het perfecte kerst voorgerecht
Nu ben je klaar om je gasten te verrassen met deze eenvoudige kerst voorgerechten! ๐ Het enige wat je nu nog moet doen is de tafel dekken, en versieren met alle rode, groene en witte versiering die je kunt vinden. En natuurlijk, wilt het oog ook wat, en zou het dus geen slecht idee zijn om de voorgerechten op een kleurrijke snijplank te serveren die de gerechten nog meer doen opvallen.
Vind hier nog meer inspiratie voor keukenaccessoires:
Ideaal voor alle keukenprinsen en prinsessen in ons leven. Van handige accessoires en leuke mokken tot gepersonaliseerde schorten. Voor Bourgondiรซrs en foodies kun je bij radbag zeker een leuk cadeau vinden.