Recept voor vegan peperkoek in stervorm met popcorn
Bakken is altijd leuk. Gingerbread wordt in veel landen metname tijdens de Kerst periode gegeten. Maar Nederlands eten peperkoek – of ontbijtkoek – eigenlijk het hele jaar door. Vaak wordt ontbijtkoek als een gezonde snack gezien, terwijl er redelijk wat ongezonde dingen in zitten. Daarom besloten we om een andere weg in te slaan, en kozen we voor een lekkernij die veganistisch is. Dus ook nog eens geschikt voor iedereen! Daarnaast is deze lekkernij ideaal als snack of tussendoortje, omdat het recept uit peperkoek met popcorn bestaat. Ook geschikt voor een gezellig film avondje of als cadeautje!
Ingrediรซnten
250 gram speltbloem
100 gram suiker
1 theelepel bakpoeder
20 gram cacaopoeder
3-4 theelepels met speculaaskruiden (afhankelijk van je persoonlijke smaak)
1 kleine appel
15 ml olijfolie
100 ml sojamelk
Mais voor popcorn
Peperkoek deeg met popcorn bereiding
Doe de speltbloem, suiker, cacaopoeder, speculaaskruiden en bakpoeder in een grote kom. Meng vervolgens deย ingrediรซnten en zet de kom even aan de kant. De volgende stap is de appel in hele kleine stukjes hakken, zodat het bijna als pap wordt. Vervolgens kun je de sojamelk en de olijfolie in de grote kom toevoegen. Kneed het deeg tot een grote klomp onstaat.
Popcorn maken met de popcornmachine
Om popcorn te maken, gebruikten we dezeย popcornmachine van radbag. Omย de popcorn te maken hebbenย we mais gebruikt. Hiervoor hebben we ongeveer 50 gram mais in de machine gestoken. Vervolgens hebben we de machine 40-60 seconden alle mais laten poppen! Uit de machine hebben we vervolgens 15 gram popcorn gepakt. Dit klinkt weinig, maar ik kan je vertellen dat dit een kleine kom vol is. Je kunt de popcorn aan het deeg toevoegen en opnieuw alles samen kneden.
Peperkoek vormen steken
Als het deeg goed gekneed is, is de volgende stap het deeg goed uit te rollen. We hebben zelf een dikte van 1 cm aangehouden. Vervolgens kun je de stervormpjes gebruiken voor het deeg. Maar natuurlijk kun je ook een ruitenvorm gebruiken, die heel makkelijk met een mes uit te snijden is.ย
Peperkoek bakken
Vervolgens moet de peperkoek met popcorn gebakken worden in de oven. Je kunt de uitgesneden vormen op een ovenplaat leggen met bakpapier eronder. De oven moet op 175 graden voorverwarmd worden. Als de oven opgewarmd is, kun je de peperkoek 10 minuten in de oven laten bakken.ย Wanneer de peperkoek klaar is, kun je de warme peperkoek het beste laten afkoelen buiten de oven. Na een paar minuten kun je de koeken bestrooien met poedersuiker. Als je van extra zoet houdt, is het mogelijk om een chocolade- of suikerlaag van glazuur te maken.ย